Żywe Muzeum Obwarzanka

Będąc w Krakowie raczej nie wypada utożsamiać obwarzanków z preclami. Wizyta w pewnej krakowskiej piekarni i udział w specjalistycznych warsztatach z pewnością pomoże poznać fundamentalne różnice pomiędzy tymi wypiekami. Żywe Muzeum Obwarzanka w Krakowie specjalizuje się w pokazach i zajęciach edukacyjnych.

Turyści nastawieni na interaktywne wystawy czy ciekawe eksponaty powinni zweryfikować swoje oczekiwania. Podstawą działalności lokalu są sprzedaż własnych wypieków, i innych regionalnych specjałów (oraz pamiątek), a także kameralna kawiarnia. Warsztaty w Żywym Muzeum Obwarzanka to tak na dobrą sprawę “tylko” interesujący dodatek - odbywają się w ściśle określonych dniach i godzinach, obowiązują wcześniejsze zapisy. Oczywiście grupy zorganizowane mają większą swobodę przy uzgadnianiu terminów.

I jeszcze ważna informacja: wprawdzie gospodarze Żywego Muzeum Obwarzanka z pewnością uprzedzają uczestników warsztatów, ale lepiej wiedzieć zawczasu. Otóż wypieki przygotowywane w ramach zajęć to oryginalne pamiątki z Krakowa, a nie pełnoprawny produkt spożywczy. Ot, kwestia ciasta i innych składników. Sam obwarzanek to tradycyjny wyrób regionalny, chroniony stosownymi europejskimi przepisami. Jedyne w swoim rodzaju kółko z ciasta Krakusi znają co najmniej od średniowiecza - najstarsze zapiski o obwarzanku datowane są na 1394 rok.

Dodaj opinię

Ocena ogólna:        

Dla dwojga:        

Dla dzieci:        

Dla dorosłych:        

Dla seniorów:        

Ceny wejściówek do Żywego Muzeum Obwarzanka w Krakowie - stan na sierpień 2018:

  • bilet ulgowy po 16 zł ; z Kartą Dużej Rodziny 15 zł
  • bilet normalny po 19 zł ; z Kartą Dużej Rodziny 16 zł
  • bilety grupowe (minimum 12 uczestników):
  • ulgowe po 13 zł/os.
  • normalne po 16 zł/os.

Dla dzieci do 3. roku życia wstęp bezpłatny

Kawiarnia i piekarnia, gdzie można wziąć udział w jedynych w swoim rodzaju warsztatach rzemieślniczych. Żywe Muzeum Obwarzanka pozwala własnoręcznie przygotować sobie specyficzną pamiątkę z Krakowa. UWAGA! Wypieki na zajęciach (konieczna wcześniejsza rezerwacja) mają niewiele wspólnego z chronionym europejskim prawem tradycyjnym produktem regionalnym - spożycie wyłącznie na własną odpowiedzialność.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz