Festiwal Pierogów

Festiwal Pierogów (sierpień) odbywający się na Małym Rynku jest wśród krakowskich festiwali miłą odmianą. Jest festiwalem „dla ciała”, świętem smakoszy, restauratorów, ich klienteli i wszystkich, którzy już na sam widok pierogów czują, że kiszki grają im marsza. Zresztą każdemu chyba pocieknie ślinka, gdy ujrzy parujące jeszcze pierogi ze szpinakiem, z kaszą i wędzonką czy z jabłkami w płatkach róż. Celem festiwalu jest promocja (zwłaszcza wśród odwiedzających Kraków turystów) pierogów - jednej z najlepszych potraw kuchni staropolskiej, które do Europy trafiły z Chin przywiezione do Włoch przez Marco Polo, zaś w Polsce poznano je w XIII w.

W czasie festiwalu restauratorzy walczą o przechodnie statuetki Kazimierza Wielkiego, przyznawane na podstawie głosów publiczności, która może wszystkich pierogów do woli próbować (podczas imprezy zjadanych jest zwykle ok. 200 tys. pierogów) oraz o statuetkę św. Jacka z Pierogami, przyznawaną na podstawie głosowania profesjonalnego jury. Statuetka św. Jacka z Pierogami powstała z inspiracji legendą, wg której, św. Jacek Odworąż, w czasach głodu miał żywić biednych pierogami, inni zaś powiadają, że spacerując ulicami Krakowa po prostu poczęstował biednych tą niezwykłą dla nich potrawą, wówczas z pańskiego stołu.

Termin, w jakim odbywa się święto (druga połowa sierpnia) jest powiązany z obyczajem, wedle którego w dniu święta Matki Boskiej Zielnej należało kropić zioła święconą wodą i… lepić pierogi.

Imprezie towarzyszą występy artystyczne zespołów wykonujących polską muzykę ludową, pokazy wyrabiania i lepienia ciasta, pokazy serwowania pierogów, kiermasze, konkursy dla publiczności.

Dodaj opinię

Ocena ogólna:        

Dla dwojga:        

Dla dzieci:        

Dla dorosłych:        

Dla seniorów:        

Komentarze (0)

Dodaj komentarz